Jakie właściwości posiada masło Shea (karite)?

Masło Shea – co to jest?

Masło Shea (występujące także pod nazwą „masło karite”) jest naturalnym produktem pozyskiwanym z gniecionych nasion drzewa Masłosz Parka – lub po prostu z drzewa Shea,
które znaleźć można na zachodnioafrykańskich sawannach. Drzewo daje owoce średnio po 30-40 latach od momentu jego zasadzenia, stąd jako źródło owoców wykorzystuje się drzewa
rosnące dziko, ponieważ tworzenie plantacji byłoby bardzo nieekonomiczne. Masło otrzymuje się w ręcznym procesie wytwarzania. Ze zgniecionych nasion drzewa
uzyskiwany jest olej, który w normalnych warunkach cechuje się konsystencją przypominającą masło – stąd nazwa „masło Shea”.

masło shea

Masło Shea – właściwości

Masło posiada szereg cennych właściwości, przez co stało się bardzo powszechnie stosowane w przemyśle kosmetycznym oraz zostało wręcz pokochane przez konsumentów, czy raczej –
konsumentki, chociaż masło Shea cieszy się niezłym powodzeniem także wśród męskiej części klientów.

Do własności masła Shea zaliczyć można:

  • silne własności nawilżające, a także natłuszczające,
  • bogate w witaminy A, E, a także F,
  • mocne własności wygładzające,
  • działa przeciwzmarszczkowo,
  • nie uczula ani nie wywołuje żadnych reakcji alergicznych,
  • działa jak naturalny filtr przeciw promieniu ultrafioletowemu (słonecznemu),
  • jadalne (masło rafinowane, o którym więcej w dalszej części artykułu),
  • regeneruje i odżywia skórę,
  • przyspiesza gojenie drobnych ran,
  • posiada właściwości ochronne, dzięki którym zabezpiecza skórę przed niekorzystnym
    działaniem temperatury i wiatru,
  • chroni skórę przed wolnymi rodnikami,
  • wygładza oraz uelastycznia włosy, przez co osiągają one naturalny blask,
  • odpowiednie dla kobiet w ciąży – stosowane nawet profilaktycznie lub przy leczeniu
    rozstępów,
  • idealne dla dzieci – pomaga przy pielęgnacji skóry,
  • posiada delikatny, lekko orzechowy zapach.

Jak widać masło Shea posiada bujną paletę różnorodnych właściwości, dzięki którym nasza skóra nie tylko będzie lepiej wyglądać, ale będzie także należycie odżywiona, przez co zyskamy nawet na ogólnym zdrowiu.

Masło Shea – zastosowanie

Masło Shea w czystej postaci z powodzeniem znajduje zastosowanie przy pielęgnacji skóry całego ciała. Jest wykorzystywane jako składnik kremów, lotionów, kosmetyków do makijażu, kremów do opalania, kremów po goleniu, a także i mydeł. Jest tak delikatne, że można je stosować nawet jako krem pod oczy.

Niewielką ilość masła wystarczy jedynie potrzymać chwilę w rękach, a zaraz zmieni konsystencję i można je stosować jak krem.

Jak już wcześniej wspomniano, masło Shea zapewnia nawet częściową ochronę przed ultrafioletowym promieniowaniem słonecznym. Należy mieć jednak na uwadze, że jest to bardzo słaba ochrona i masło w czystej postaci nie powinno być stosowane jako wyłączne zabezpieczenie przed tym szkodliwym dla naszej skóry promieniowaniem. W takiej postaci nie powinno być także stosowane jako krem do opalania. Natomiast jak najbardziej nadaje się jako lekka warstwa ochronna, która w pewien sposób zabezpiecza naszą skórę przed delikatnym słońcem.

Masło nadaje się nawet do jedzenia (masło rafinowane w wersji spożywczej – czytaj w dalszej części artykułu). W Afryce, czyli na kontynencie, z którego się wywodzi i gdzie jest otrzymywane bezpośrednio z owoców drzew, jest powszechnie wykorzystywane do smażenia.

Ponadto, masło Shea jest powszechnie stosowane w salonach masażu czy w gabinetach spa. Ponieważ jednak posiada dosyć intensywny zapach (przypominający woń orzechów), to najczęściej stosowane jest w połączeniu z różnymi olejkami eterycznymi, które lekko niwelują intensywność tego zapachu, który po prostu nie każdemu odpowiada. Masło Shea jest tak delikatne, że bardzo dobrze nadaje się do stosowania jako składnik mydła, ponieważ sprawia, że po zastosowaniu takiego mydła nasza skóra jest niezwykle gładka. Masło Shea zawiera także substancje niezmydlające, więc tym bardziej nadaje się do stosowania w mydłach.

Masło Shea można również wykorzystać także jako peeling do ust, za który w salonie przyszłoby nam sporo zapłacić. Masło wystarczy jedynie zmieszać z niewielką ilością cukru i otrzymamy delikatny balsam, który wystarczy rozprowadzić na ustach. Tak pielęgnowane usta staną się jedwabiście gładkie i doskonale sprawdzą się przy pocałunkach. Jeśli mowa o peelingu, masło Shea w czystej postaci można także połączyć z solą i stosować jako peeling do ciała. Alternatywnym rozwiązaniem są gotowe produkty do peelingu ciała, które w swoim składzie zawierają masło Shea, więc nie musimy samemu eksperymentować.

Masło Shea – rafinowane czy nie?

W większości sklepów masło Shea oferowane jest w postaci masła rafinowanego, tj. masło w naturalnej postaci poddawane jest specjalnemu procesowi, który ma na celu zmianę jego
właściwości.

Tak „przerobione” masło uzyskuje jednolity i czysty kolor, traci także na intensywności zapachu. Data ważności produktu znacznie się wydłuża, a masło zyskuje pełną wartość spożywczą.
Niestety, masło traci większość swoich właściwości, dla których głównie dokonuje się jego zakupu. Masło rafinowane w zasadzie jedynie nawilża skórę, dlatego kupując masło Shea
zdecydowanie lepiej jest kupić masło w surowej, naturalnej postaci i cieszyć się wszystkimi jego właściwościami.

4 Thoughts on “Jakie właściwości posiada masło Shea (karite)?

  1. It’s actually a cool and helpful piece of information. I’m glad that you shared this helpful info with us.
    Please stay us up to date like this. Thanks
    for sharing.

  2. Heya i am for the primary time here. I came across this
    board and I find It really helpful & it helped me out much.
    I am hoping to provide something again and aid others such as you
    helped me.

  3. Very soon this website will be famous amid all blogging and site-building visitors, due to it’s good
    articles

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Podaj wynik *

Post Navigation